Gambar Hantu Yang Menakutkan (20 Gambar)

Bergantung kepada situasi anda, gambar hantu berikut sama ada akan membuatkan anda tak dapat tidur malam atau membuat anda ketawa. Juga, kebanyakan gambar berikut telah diperiksa oleh pakar-pakar untuk memastikan mereka tidak diubahsuai. Ada gambar yang akan membuat anda menggaru kepala dan ada yang akan membuatkan anda meremang bulu roma. Mungkin anda akan mula melihat sesuatu daripada sudut mata anda. Selepas melihat semua gambar ini, kita hanya boleh berspekulasi tidak kiralah apa perasaan yang kita rasa semasa melihatnya. Satu perkara yang pasti, hantu mempunyai tabiat yang pelik untuk menyelitkan diri mereka dalam gambar-gambar yang diambil oleh kamera.

1. Lelaki dalam pakaian angkasawan


Pada 23 Mei 1964, ahli bomba Jim Templeton dari Cumberland mengambil beberapa gambar keluarganya melepak di paya. Beliau mendakwa tidak ada orang lain di sekeliling kecuali beberapa wanita tua duduk di dalam kereta. Dia telah mengambil gambar ini, dan Kodak kemudian mengesahkan bahawa gambar ini tidak diubahsuai. Ramai yang percaya individu di dalam gambar tersebut adalah seorang pengembara angkasa.

2. Hantu yang nak sertai parti

Dua gambar diambil berturut-turut di sebuah hotel di Austria pada tahun 1988. Sekumpulan rakan-rakan membuat keputusan untuk mengambil gambar sempena perpisahan mereka. Seorang lelaki telah menetapkan pemasa pada kamera dan kemudian bergegas untuk duduk bersama. Kamera mengambil gambar, tetapi flashnya gagal berfungsi. Beliau mengulangi proses yang sama, dan kamera berfungsi dengan betul pada percubaan kedua ini. Hanya apabila menyemak semula filem itu mereka mendapati ada tetamu tambahan yang duduk sekali semasa gambar diambil kali pertama

3. Hotel Decebal

Pihak berkuasa memberi amaran kepada orang ramai supaya menjauhkan diri dari hotel kerana rosak, tetapi mungkin mereka juga harus diberi amaran mengenai hantu! Terdapat khabar angin hantu menyerupai seorang wanita memakai jubah putih yang dikatakan melindungi harta dikebumikan di bawah hotel Romanian ini. Gambar ini, yang diambil pada tahun 2008, adalah yang pertama untuk menangkap imej hantu wanita tersebut.

4. Corroboree Rock

Diambil di Alice Springs, Australia, pada tahun 1959. Ada yang berpendapat gambar ini adalah permainan cahaya atau kesan pendedahan berganda. Apapun isunya, bentuk separa telus wanita tersebut adalah jelas. Orang yang mempunyai imaginasi lebih tinggi telah mendakwa entiti tersebut adalah seorang pengembara masa atau pengembara inter-dimensi.

5. Robert A. Ferguson

Gambar ini diambil pada 16 November 1968. Di sini, Robert A. Ferguson, pengarang Psychic Telemetry: New Key to Health, Wealth and Perfect Living memberi ceramah kerohanian pada konvensyen di Los Angeles. Ferguson mendakwa hantu adalah adiknya Walter, yang telah meninggal dunia semasa Perang Dunia II. Mungkin ada yang mendakwa gambar adalah contoh pendedahan berganda, tetapi gambar tersebut sebenarnya adalah polaroid.

6. Hantu di Manila

Ahhh, anda mungkin berfikir hantu hanya muncul dalam bangunan usang atau bahagian terpencil hutan, tetapi hantu ini hanya mahu menikmati kehidupan waktu malam di bandar. Oleh kerana gambar ini diambil menggunakan kamera digital, jadi tidak mungkin ia adalah pendedahan berganda.

7. Juruterbang hantu

Ini adalah Puan Sayer di Stesen Arm Fleet Air di Somerset, England, pada tahun 1987. Wanita tua dan rakan-rakannya fikir ia akan menjadi seronok untuk mengambil gambar beliau mengendalikan kokpit helikopter lama ini. Dia mendakwa tidak ada sesiapa yang telah duduk di sebelah beliau, tetapi dia merasakan sejuk yang luar biasa semasa duduk dalam kokpit.

8. Lord Combermere

Foto perpustakaan Combermere ini diambil pada tahun 1891. Batang tubuh, tangan kanan dan kepala hantu jelas dilihat, tetapi hantu itu seolah-olah telah kehilangan kakinya. Ia dipercayai sebagai Lord Combermere, yang merupakan seorang pegawai pasukan berkuda. Apa yang menyeramkan, semasa gambar ini diambil acara pengebumian Lord Combermere berlaku 4 batu dari perpustakaan tersebut.

9. Madonna of Bachelor’s Grove

Gambar ini diambil di Cook County, Illinois, pada tahun 1991 oleh Persatuan Penyelidikan Hantu semasa penyiasatan paranormal yang sebenar. Tanah perkuburan di mana gambar ini diambil telah dikhabarkan berhantu, dan jurugambar itu berkata beliau tidak melihat sesiapa sebelum mengambil gambar tersebut. Sekurang-kurangnya hantu ini kelihatan baik. Apa yang dia tengah kenangkan.

10. Hantu Church Newby

Gambar ini diambil pada tahun 1963 oleh Reverend K.F. Laurd di Newby Gereja New Yorkshire, England. Apa yang menyeramkan ialah pakar-pakar foto mendakwa imej ini bukanlah hasil daripada dua pendedahan, atau dipalsukan. Tetapi satu perkara yang pasti: sekarang kita tahu di mana pengarah filem Scream yang mendapat idea untuk penjahat.

11. Tangga Tulip

Menteri bersara Ralph Hardy dari British Colombia mengambil gambar ini pada tahun 1966. Beliau hanya cuba untuk menangkap tangga Tulip yang indah di Muzium Maritim. Malangnya hantu yang berkelubung ini telah merosakkan gambar yang diambil. Tambahan pula, Kodak memeriksa negatif gambar ini dan mendakwa ia tidak diubahsuai.

12. Wajah di Watertown

Pada tahun 1927 James Courtney dan Michael Meehan mati akibat tersedut gas semasa pembersihan tangki air di SS Watertown. Mereka berada di laluan antara Panama Canal dan New York City, jadi kedua-dua lelaki telah dikebumikan di laut. Tidak lama kemudian, bagaimanapun, anak-anak kapal melihat wajah kedua-dua lelaki yang terdapat di permukaan lautan. Kapten mengambil gambar ini.

13. Hantu bayi

Gambar ini diambil di Queensland, Australia, pada tahun 1946. Puan Andrews, jurugambar, telah melawat kubur anak perempuannya, yang telah meninggal dunia setahun yang lalu pada usia 17 tahun. Kemudian, pada tahun 1990-an, penyelidik paranormal Tony Healy mendapati ada dua kubur bayi perempuan yang tidak bertanda.

14. Penumpang dalam kereta

Jika anda tidak pernah suka penumpang tempat duduk belakang dalam kereta, boleh dibayangkan betapa jengkelnya perasaan bila mengetahui yang penumpang tesebut adalah hantu. Puan Mabel Chinnery mengambil gambar suaminya apabila mereka melawat kubur ibunya. Kemudian dia mendapati hantu ibunya berada di dalam tempat duduk belakang kereta suaminya.

15. Kanak-kanak di dalam kebakaran

Pada 19 November 1905, Dewan Wem Town di U.K. terbakar. Seorang penonton mengambil gambar kebakaran tersebut, tetapi selepas gambar itu diproses terdapat seorang gadis yang berdiri dengan tenang di dalam bangunan yang terbakar. Tiada seorang pun daripada anggota bomba dan mereka yang lain berkata mereka telah melihat seorang wanita. Kemudiannya timbul spekulasi bahawa gadis ini telah meninggal dunia di dewan tersebut sebelum kebakaran berlaku.

16. Hantu Boothill

Diambil di tanah perkuburan Boothill di Tombstone, Arizona. Terry Ike Clanton mengambil gambar rakannya, dan mereka cuba untuk mencipta imej koboi. Clanton, yang nenek moyang sebenarnya berjuang dalam pertempuran di O.K. Corral mendakwa tiada sesiapa di belakang.

17. Hampton Court

Pada tahun 2003 kamera keselamatan menangkap gambar ini di Hampton Court Palace di London. Penggera kebakaran telah berbunyi, tetapi apabila anggota keselamatan bergegas ke situ yang mereka mendapati pintu ditutup dan tiada siapa di sekeliling. Tetapi kamera keselamatan mengambil gambar hantu ini (digelar “Skeletor”). Ada yang telah membuat spekulasi hantu itu adalah salah seorang isteri Henry VIII.

18. Hai, datuk!

Nenek ini telah berpindah ke rumah penjagaan pada 90-an dan gambar ini diambil oleh ahli keluarga semasa berkelah di rumah penjagaan tersebut. Ahli-ahli keluarga mendakwa tiada seseorang pun di belakang wanita tua ini, dan mereka mengenali hantu sebagai sebagai suami nenek, yang telah meninggal dunia beberapa tahun sebelumnya.

19. Freddy Jackson

Foto ini terdiri daripada skuadron dari Perang Dunia I dan telah diambil di pusat latihan. Terdapat muka tambahan, iaitu milik Freddy Jackson, mekanik udara yang telah meninggal dunia dalam kemalangan beberapa hari sebelumnya. Ahli-ahli skuadron yang lain mengenali muka Jackson, dan telah membuat spekulasi bahawa Freddy Jackson, tidak menyedari kematiannya, telah melaporkan diri untuk bertugas.

20. The Brown Lady

Boleh dikatakan gambar hantu paling popular pernah diambil. Diambil pada tahun 1936 di Dewan Raynam Norfolk, ramai mendakwa bahawa ia adalah hantu Lady Dorothy Walpole, isteri kedua Charles Townshend. Khabar angin mengatakan bahawa Townshend, setelah mengetahui isterinya curang, bertindak menguncinya di dalam rumah itu sehingga dia meninggal dunia. Dua teman mengambil gambar ini, dan mereka mendakwa benar-benar melihat hantu sebelum mereka mengambil gambar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *